Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2021 09:58 - ЗАБРАВЕНИТЕ ТРУДОВЕ НА НАШИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 1458 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 19.09.2021 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Забравените трудове на нашите възрожденци

 

Николай Иванов Колев, PhD, DrSc

 

e-mail: Nikolay.Kolev@herzvision.de

 

Настоящия доклад има за цел да представи накратко издадените през последните шест години от младото издателство ГУТА-Н книги свързани с нашата история.

 

1. Един независим поглед към българската история

 

              През декември 2016 година завърших професионалната си кариера на учен в областта на Ядрената енергетика. През целия си съзнателен живот съм се интересувал от история, четейки всичко каквото излиза у нас в тази област, и в душата ми беше натрупана една огромна неудовлетвореност от противоречията на преподаваната днес история, и това което бях научил изучавайки старите автори. Не исках да остана в дълг към децата си и реших основно да препрочета всичко, което може да се намери от древните източници за нашата история и използвайки опита си на учен в естествените науки, да направя една собствена оценка на миналото на нашия народ. Така се роди книгата „Българска история до XII век през погледа на старите автори“ и нейния превод на немски (1). Книгата наподобява христоматия на старата литература по българска история систематизирана по тематика и хронология. Съпоставяйки различните източници изведох независима хронология, която е представена в отделна глава. Постигнати са и по-точни датирания за събитията свързани със небесни явления използвайки таблиците на НАСА. Книгата съдържа специални глави с използваните летоброения, мерни единици, таблица на императорите на Източната римска империя, сведения за Бизантион и др. необходими и полезни инструменти на историка. Там където беше възможно са направени изводи, а там където информацията е оскъдна или противоречива - това е само констатирано. Нарочно в книгата се избягва полемика и изказване на „мнения за мнения“ които пълнят много книги от личната ми библиотека.

              Като наръчник към тази книга издадох и „Български летоструй“ (9), който представлява синтезирана, кратка хронология на нашата история изведена само от гореспоменатото изследване. Целта е да се видят събитията в тяхната географска и временна взаимна връзка.

С цел да популяризирам малко известни елементи на нашата история написах и романите Кубрат (2, 3), Учителите на българите (4, 5) и Ураган над балканите (6, 7), скелетът на които са дословно използваните старинни текстове. Към вторите издания на тези три романа добавих историческа справка, изведена единствено от старите автори, върху която са построени романите.

              Нашият известен писател Антон Дончев ми каза веднъж в личен разговор: „…ти пишеш белетристика като белетрист, а история като инженер…“. Тъкмо това и целях с написването на „Историята“, едно сравнително сухо изложение на наличното, по същество, без полемика. Дали ми се е отдало преценете сами.

              В хода на работата по написването на тази книга попадах на ценни книги на стари български възрожденски автори, които са отдавна забравени. Това беше и мотивацията да започна тяхното преиздаване в наши дни. Ето и резултата:

 

2. Гаврил Кръстевич, Българска история, Том 1 Българска история под името на хуните (1869)

 

              Това е първата научна българска история писана от изключително добре образован професионален учен, възпитаник на Сорбоната, знаещ всички езици говорени в османската империя, освен старогръцки, латински и западни езици, със стриктно цитиране на използваните източници и пълна възможност за проследяване на неговите изводи. Защо тази книга не е издаван 150 години след първото ѝ издаване не мога да си обясня. Авторът за първи път в нашата историография извлича сведения за ролята на европейските хуни в основаване на българската държава.

 

 

3. Гаврил Кръстевич, Българска история, Том 2 (485-668 г.)

 

             Гаврил Кръстевич е екстрадиран от България след Съединението по доста обиден начин от Продан Тошков – Чардафон, като при напускането му казва: „Момче, не забравяй, че и аз съм българин!“. Той не вдигна телефона, като генерален губернатор на Източна Румелия, за да повика турските войски да подтиснат Съединението, въпреки, че е бил известен от тайните си служби за подготвения бунт. Съмнявам се че буйният Чардафон е съзнавал това изобщо. Съпругата на този велик българин, предава архивът му, тогава в Книжовното дружество, предшественик на Българската академия на науките, а след това архива попада в националната библиотека св. св. Кирил и Методий в София и никога не е бил издаван. Издаването му след 140 години стана възможно като резултат от сътрудничеството и съвместно усилие на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и издателство ГУТА-Н. Г-н Александър Мошев сканира грижливо ръкописа и тогава започнах работа над него. Оказа се далеч по-тежък труд, отколкото аз малко наивно си го представях. Кръстевич използва старата кирилица. Човек първо трябва да свикне с неговото изписване на буквите, за да може да чете текста. И така след 140 години текста на том II и III е вече достъпен за широката българска общественост.

              И отново с типичният си научен подход Кръстевич прави обзор на всичко известно от старите автори за периода от 485 до 668 година за българската история, насочвайки нашите историци за първи път към множество източници на нашата история. Някои от сведенията са уникални и единствени в тази книга.

 

4. Гаврил Кръстевич, Българска история, Том 3 (668-1041 г.)

 

             Том 3 обхваща периода от 668 до 1041 г. И отново с типичният си научен подход Кръстевич прави обзор на всичко известно от старите автори за този период на българската история, насочвайки нашите историци за първи път към множество източници на нашата история. Както и в предишните томове, някои от сведенията и в този том са уникални и единствени.

 

5. Гаврил Кръстевич, Животът на Мохамед, същност на исляма

 

              Кръстевич е бил член на Върховния съдебен съвет на Турция, и като съдия е имал тънки познания по законите на исляма, на християнството и Наполеоновия кодекс, чиято търговска част той въвежда в Турция. Особено ценни са записките му върху живота на Мохамед и същността на исляма, които се намират в том 3, но които си струва да се намират в отделна брошура. Авторът не се стреми да конвертира читателят. Тези записки се четат по-скоро като наръчник на съдията, как да отсъжда по корана съдебни дела. И в това се състои и ценността им, в тяхната краткост, информативност и обективност. В свят, в който имаме нови стълкновения на религиозна основа, това е ценно пособие да се запознае човек с основите на исляма.

 

6. Гаврил Кръстевич, Кака да управляваме (Писмото на патриарх Фотий до княз Борис - наръчник за политици и менажери)

 

              И това е извадка от том 3, която съдържа мъдростта на патриарх Фотий как да се управляват народите. Макар и писана по Симеоново време, читателят с изненада ще открие, колко ценни са съветите на патриарха и за съвременните политици и менажери, да спазват социалната справедливост с цел единение на обществото около общи ценности.

 

7. Добри Войников, КРАТКА Българска история (1861)

 

              От тази книга са учили „строителите на съвременна България“. Неговата „Криворазбрана цивилизация“ е издаван многократно, а тази книга никога след първото ѝ издание. Войников започва нашата история от 137 г. преди Р. Христово, което и днес не се преподава в нашите училища.

 

3. Приск (448), Посланик при Атила

             

             Не е възможно, човек да познае нашата история без да се познава изключителното произведение на Приск наречен Тракиецът. Той е единствения свидетел разговарял с Атила и генералите му и даващ изключително интересно описание на неговото посещение при Атила като член на делегация на Източната римска империя. Извадките публикувани в ГИБИ са допълнени с липсващите там части. Нека си припомним, че Атиловия син Ирник е указан в „Именника на българските владетели“.

 

4. Йордан (551) Гетика „За произхода и деянията на гетите“. Римска история – извадки; Малх: Византийска история

 

              Тъй като според много стари автори част от гетите не напуснали Балканите са и част от нашия народ, то нашата история не би могла да се разбере без критично четене на труда на Йордан, Гетика. И тука към извадките от ГИБИ са добавени липсващите части. Книгата съдържа и извадки от Малх, важни да се разбере движението на гетите на Балканите и тяхната изключителна роля в историята на България и на Източната римска империя.

 

5. Йосиф Йосифов, Български въстания и опити за освобождение от турско иго (1943)

 

              Това че нашият народ не е спал през 500 години робство, и че не се е събудил едва с историята на Паисий (който безспорно има огромно значение за възраждането на нашето национално самосъзнание) е показано красноречиво от кратката, но изключително ценна, сбирка на сведения за 105 български въстания срещу османското владичество.

 

6. К. Г. Раковски, Русия на изток (1898)

 

             Това е ценно историческо изследване на руската политика на изток и, в частност, в България по официални, официозни руски и други чужди източници. Авторът, завършил във Франция медицина, е остроумен наблюдател на Европейските събития по онова време и продължител на критиката на вуйчо си, Г. Раковски, на отношението на руския царизъм към българския народ.

 

7. Христаки Павлович, Царственик или Българска история (1844)

 

            Това е първата известна нам печатна история на България и като такава от изключителен интерес за нашата история. Паисиевата е била трудно разпространима, поради необходимостта от преписи, а тази е била много по широко разпространена. Състой се основно от три част: сведения от Паисиевата история, легендите събрани от Спиридон Габровски за произхода на българския народ, и ценни сведения за падането на България под османско робство.

 

8. Йонков-Владикин, Зачатките на българската история (1901)

 

              Продължител на традицията на Г. Раковски, който разчита санскритски текстове с българския диалект говорен от него, Йонков-Владикин анализира тракийския език и публикува първите начала на санкристко-български речник, указвайки на онези стари автори, които документират разпространение на тракийската религия и език в индозенд, санскрит, латински и чрез латински (напр. Тит Ливий и населването на троянци в Италия) в повлияните от него езици.

 

9. Баласчев, Старо-тракийски светилища и божества (1934)

 

              Баласчев описва археологическите находки в България намерени до 1934 г., като прави остроумен анализ на тракийските вярвания и език. Книгата съдържа интересна глава за развитието на тракийския език, която е естествено продължение от достигнатото от Г. Раковски и Йонков-Владикин.

 

10. Натанаил Охридски, За Юстиниановите права на Охридската архиепископия… (1873)

             

              Това е дисертацията на Натанаил Охридски за получаване на научна степен „Доктор на богословските науки“ в Русия. Съдържа справка за възникването на Българската национална църква, нейното развитие през хилядолетията, и убийствена полемична критика на гръцките издевателства над българския народ, обосновавайки крещящата необходимост от връщане на правата за самостоятелност и автономност на нашата църква. Това е ценно историческо свидетелство за борбата на нашия народ за национална независимост, първо църковна, а след това и политическа.

 

11. Йордан Иванов, Български старини из Македония (1908)

 

              Това е фототипно издание на изключително ценната документация на Йордан Иванов за изнамерените от него паметници, ръкописи, свидетелства и др. по време на македонската му научна мисия през 1902 г. Много от тези документи вече са изчезнали поради политическите превратности на Балканите, но за щастие имаме този ценен документ.

 

12. Ганчо Ценов (1900-1935)

 

              Няма по-омразно дискутирана личност в нашата историография от личността на Ганчо Ценов, и това не прекъсва вече около един век. Защо ли? Ако трудовите му се състояха от безсмислици, те отдавна биха били забравени. Критиците му, първо из русофилските научни кръгове, не се занимават с неговите трудове, а с лични обиди и клевети. Комунистическата „диктатура на пролетариата“ си спести това усилие и просто го забрани. Така, че до 1990 последните три генерации на нашия народ не знаеха нищо за него. Това, само по себе си, е достатъчно за издател, който цени многообразието на мненията в науката и над всичко свободната на научната дискусия, да го издаде отново.

              Започнах с неговата дисертация за получаване на научна степен „Доктор на историко-философските науки“ на университета Александър фон Хумболт: „Кой запали Москва през 1812 година?“ (26). След това, като лектор на този университет, до идването на фашистите на власт, той издава редица книги, някой на български, други на немски. Немските не бяха превеждани до сега на български. Именно това направих издавайки (27 до 31). А „Българите са по-стари поселници на Тракия и Македония от славяните, 1918“ (27), "ХУНИТЕ които основаха българската държава, техния произход и тяхното християнство" (32), "РУСИЯ и завоевателните стремежи на сърбите" (33), "Препирните по народността на българите в що се състоят и защо се водят" (34), "Хиляда години ли от смъртта на Св. Климент?" (35), "Праотечеството и праезикът на българите" (36), са преписи на съвременен български език.

              В този доклад нямам място и време да правя анализ на неговите достиженията и да критикувам някои негови изводи. Само ще спомена, че ние не разполагаме с български историк с такава огромна ерудиция, познаващ далеч преди издаването нa ГИБИ и ЛИБИ всички автори превеждани там и много други. Цитирането на огромно количество оригинални текстове на старогръцки и латински е едно богатство само по себе си. Книгите му са неизчерпаем източник на информация, и моят съвет към онези, които искат обосновано да се занимават с научна критика на неговите трудове, първо да се запознаят подробно с тях.

             А онези, които обичат съпоставка на оригиналните текстове на старите автори един с друг и хитроумните изводи на този образован човек относно най-различни аспекти на нашата ранна история, ще се потопят в един интересен свят на нашата изключително богата история писана не от чужденец, а от българин.

 

13. Стоян Романски, България в образите на Феликс Каниц

 

              Стоян Романовски прави кратко резюме на наблюденията на забележителния художник, географ, историк и журналист Феликс Каниц, който кръстосва България и съхранява в литографиите си, като природата така и стопанския живот на народа ни около 1870-те години. Коментарите на Каниц са пропити с любов и уважение към народа ни.

 

14. Спиридон Габровски. История во кратце о болгарском народе словенском

 

             Това е петото издание на издадената през 1792 г. изключително ценна книга за нашата история на моя съгражданин. Тя съдържа сведения от История Славнобългарска на Паисий, но има сведения, които се намират единствено в нея.

 

15. Академик Йордан Иванов. Зографска българска история

 

              Тази история в препис на монах Яков от 1785 г., е намерена от нашият забележителен историк Йордан Иванов в параклиса Св. Апостоли, в Зографския манастир. Преписана на съвременен български тя е също така част от ценното наследство на нашите будители. Приложен е фототипно и оригиналния текст, заедно с таблици за четене на нашата стара азбука, включително и числената система.

 

16. Летопис, съставен преди 1855, Поп Йовчо от Трявна

 

             Извлечения от този летопис направено от П. Р. Славейков 1890-91, е свеж, ценен и неподправен източник на нашата история.

 

17. Георги Раковски. Българска старина: книга I.

 

             Това е най-ценният исторически труд на Раковски неиздаван въобще от първото му появяване през 1865 година насам. Той го представя като научно списание, което не е насочено срещу никого и служи, само на познанието за нашата история. Книгата съдържа: Основни начала на българската най-стара повестност; Българското старонародно вероизповедание; За древността на българския език; Преимуществото на българския език над староелински или истинския състав на елинския език; Обстойно доказателство за древността на българския език; Кимбри или кимерии.

               В тази книга ние виждаме Раковски като брилянтен учен-историк, а не само като революционер и изключителен родолюбец.

 

19. Книги документиращи стари етнически граници на България и физическата и политическа загуба на българско население

 

              Между 1944 и 1990 г. беше невъзможно да се пише за старите български територии, в които бяха избити няколко стотин хиляди българи и останаха няколко милиона. С цел не реваншизъм, а да се възстанови нашата историческа памет преиздадох следните ценни четири книги: Обезбългаряването на Западна Тракия 1919 – 1924, (Обезбългаряването на) Одринска Тракия, Беломорска Тракия в Освободителната война през 1877-1878 год., Западните краища на българската земя, Културно-политическата съдба на Македония и Моравско. Много баби и дядовци на нашите сънародници, които вече си отиват, имат тези спомени, но считам за крайно необходимо те да се помнят и от идните поколения.

             Тези сведения имат и непосредствено значение за нашата история. Те показват етническите размери на българското население от дълбока древност, което се отрича от много „съвременни учени“, с нейното живо и дейно във всички борби и въжделения на народа ни население. Оставяйки празнина на това място в нашите учебници, тя бързо бива запълнена от необоснованите от древните исторически източници претенции на всички близки и далечни съседи. А развитието на света не е спряло, и будното съзнание на народа ни е най-важната предпоставка за неговото оживяване.

 

20. Юрий Иванович Венелин. Древните и сегашни българи и отношението им към русите (1829),  Критически изследвания към историята на българите от идването на българите на Тракийския полуостров до 968 година, или до покоряването на България от великия руски княз Святослав (1849)

 

            Този труд изиграва важна роля за българското просвещение, подбуждайки В. Априлов към неговата изключителна дейност за създаването на българското гимназиално образоване. Първата книга е привеждана от бащата на Христо Ботев, Ботю Петков, но днес е скъпа антикварна рядкост, а втората въобще не е привеждана на български. Приведох и издадох тези две книги директно от руски. Книгите съдържат уникални сведения и разсъждения за нашата история, особено поради това, че авторът им с българско самосъзнание е израснал и социализирал в Трансилвания и им непосредствени познание за историята на средноевропейските народи и взаимодействието им с българската империя.

 

21. Д-р Петър Цончев. Из стопанското минало на Габрово (1929), Из общественото и културно минало на Габрово (1934)

 

             Тези две книги на моят съгражданин далеч надхвърлят книги на регионален етнограф и хронист, и го поставят на челно място сред нашите съвременни историци. Те дават уникални сведения за културното и стопанско развитие на народа ни и съдържат единствени по рода си сведения. Впечатляващо е изключителното развитие на занаяти и култура довело до 220 фабрики през 1947 г. с около 21 000 работници и 4.3 милиарда златни лева активи, показващо много древна, от хилядолетия, стопанска и културна традиция на народа ни.

 

22. Даниил Юруков. Размишления върху произхода на българите.

 

               аниил Юруков е типичен пример за български интелигент, който чрез логически разсъждения и отговаряйки на правилни въпроси скъсва през 1926 г. с преподаваната в България История на Княжество България на Константин Иречек. Книгата има изключително интересни съждения за нашата история.

 

23. Христо Ботйов. Съчинения

 

             Дъщерята на Ботев получава отлично образование във Виена и връщайки се, констатира, че трудовете на баща ѝ са издадени от Захари Стоянов и Пенчо Славейков „твърде небрежно“. Затова тя решава да събере трудовите на баща си и да ги издаде отново. За съжаление умира преждевременно, преди да излезе книгата, но все пак през 1907 г. тази книга е издадена. И представете си, от тогава до сега, тя не е преиздавана. Човек може да си зададе въпроса „Защо?“, та Ботев е кумир на нашата модерна история и литература?! Преиздадох книгата именно за да си отговорят читателите на този въпрос. Книгата съдържа и ценни сведения за развитието на Ботевите стихотворения. Публицистиката е снабдена с ценен коментар от който се вижда кой-кой е по нейно време и каква роля е играл в революционното и след революционно движение.

 

24. Боно Шкодров. Писмените знаци на българите

 

             Това е книга, почти пренебрегната от съвременните историци, някои от които все още смятат, че българите са късни пришелци на Балканите, втория, според Херодот, по многочисленост народ, след индийците, е изчезнал яко дим, и самите тракийци са били див и безписмен народ. Шкодров колекционира писмени знаци по паметници намирани на етническите територии на българите, и констатира, че всички те са подмножество на една таблица от 152 знака. Групира ги по групи от 3-то, 2-ро, 1-во хилядолетие и т.н. и ги съпоставя с еволюцията на гръцката азбука от 6-ти век преди Христа насетне. Констатацията му е, че от древни времена на Балканите има писменост далеч по-стара от гръцката. Този, макар и малко тромаво написан труд, съдържа толкова ценна информация, че решихме с моя приятел Георги Гедов, аз да я приведа на английски, а той на немски.

 

 

Признателност

 

            Първо бих иска да благодаря най-сърдечно на преподавателката по Български език и литература в Априловската гимназия в Габрово, г-а Велина Парахулева, за корекциите на тук накратко представените книги, а и на другите ми романи – един далеч не лесен труд. В последните две години книгите на издателството биваха коригирани от Светла Бакалова и Йоанна Нейкова, докторант в СУ София.

             Второ бих искал да изразя дълбоката си признателност към моите съграждани Габровци, за присъдената ми на 1.11.2018 „Априловска награда за цялостно творчество“.  

 

ЛИТЕРАТУРА

 

1.    Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни.

https://www.book.store.bg/p160783/bylgarska-istoria-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori-nikolaj-ivanov-kolev.html

и превода и на немски

Die bulgarische Geschichte bis zum 12. Jahrhundert aus der Sicht der alten Autoren, Nikolaj Ivanov Kolev, 2017, ISBN 978-3-00-048101-7, Sofia. 930 Seiten davon 130 in Farbe.

https://www.amazon.de/dp/300048101X/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1492334343&sr=1-3

2.    Кубрат, исторически роман, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048781-1, Издателство ГУТА-Н, София, 138 стр.

https://www.book.store.bg/p157601/kubrat-nikolaj-ivanov-kolev.html

3.    Кубрат, исторически роман с приложение: сведения на старите автори за Кубрат, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048781-1, Издателство ГУТА-Н, 25.06.2019, София, 178 стр. Цена 15 лв. 0.224 kg.

https://www.book.store.bg/p255381/kubrat-nikolaj-ivanov-kolev.html

4.    Учителите на българите, исторически роман, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-049386-7, София, 186 стр.

https://www.book.store.bg/p160594/uchitelite-na-bylgarite-nikolaj-ivanov-kolev.html

5.    Учителите на българите, исторически роман с приложение: сведения на старите автори за Константин и Методий, 2019, Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-18-6, 27.09.2019, София, 232 стр.

https://www.book.store.bg/p265560/uchitelite-na-bylgarite-nikolaj-ivanov-kolev.html

6.    Ураган над Балканите (Тракийските императори и българите), исторически роман, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-049610-3, Издателство ГУТА-Н, София, 156 стр.

https://www.book.store.bg/p164302/uragan-nad-balkanite-trakijskite-imperatori-i-bylgarite-nikolaj-ivanov-kolev.html

7.    Ураган над Балканите (Тракийските императори и българите). Исторически роман с приложение: Сведения на старите автори за епохата на Анастасий, Юстин, Юстиниан и българите, 27.09.2019, Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-19-3, Издателство ГУТА-Н, София, 256 стр.

https://www.book.store.bg/p265556/uragan-nad-balkanite-trakijskite-imperatori-i-bylgarite-nikolaj-ivanov-kolev.html

8.      Стохастичната демокрация, Научна фантастика, д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София 2020, ISBN 978-619-7444-32-2.

https://www.book.store.bg/p289738/stohastichnata-demokracia.html

9.      Български летоструй от 1279 п. Х. до 1201 г., Николай Иванов Колев (Гута). Издателство ГУТА-Н, София, 2021, ISBN 978-619-7444-43-8, 230 стр.

https://www.book.store.bg/p298017/bylgarski-letostruj-ot-1279-pr-h-do-1201-g.html

10.   Д-р Николай Иванов Колев. Изток и запад, албум с репродукции. Издателство ГУТА-Н, София, 2021, ISBN 978-619-7444-51-3, стр. 86.

11. Гаврил Кръстевич, Българска история, Том 1 Българска история под името на хуните. Издадена за първи път в Цариград в печатницата на Македония през 1869. Препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-90656-1-7, Издателство ГУТА-Н, 2017, София, 316 стр.

https://www.book.store.bg/p188433/bylgarska-istoria-tom-1-bylgarska-istoria-pod-imeto-na-hunite-gavril-krystevich.html

12. Гаврил Кръстевич, Българска история, Том 2 (485-668 г.). Ръкопис написан преди 1865; Първо издание 2019; Препис от старобългарски ръкопис и превод на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-117, Издателство ГУТА-Н, 27.03.2019, София, 278 стр.

https://www.book.store.bg/p250919/bylgarska-istoria-tom-2-485-668-g-rykopis-zavyrshen-predi-1865-gavril-krystevich.html

13. Гаврил Кръстевич, Българска история, Том 3 (668-1041 г.). Ръкопис, написан преди 1865; Първо издание 2019; Препис от старобългарски ръкопис и превод на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-124, Издателство ГУТА-Н, 16.05.2019, София, 498 стр.

https://www.book.store.bg/p253829/bylgarska-istoria-tom-3-668-1041-g-rykopis-zavyrshen-predi-1865-gavril-krystevich.html

14. Гаврил Кръстевич, Животът на Мохамед, същност на исляма. Ръкопис, написан преди 1865; Първо издание 2019; Препис от старобългарски ръкопис и превод на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-13-1, Издателство ГУТА-Н, 16.05.2019, София, 60 стр.

https://www.book.store.bg/p253927/zhivotyt-na-mohamed-syshtnost-na-isliama-gavril-krystevich.html

15. Гаврил Кръстевич, Кака да управляваме (Писмото на патриарх Фотий до княз Борис - наръчник за политици и менажери), Гаврил Кръстевич. Ръкопис, написан преди 1865; Първо издание 2019; Препис от старобългарски ръкопис и превод на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-14-8, Издателство ГУТА-Н, 16.05.2019, София, 40 стр.

https://www.book.store.bg/p253929/kak-da-upravliavame-pismoto-na-patriarh-fotij-do-kniaz-boris-narychnik-za-politici-i-menidzhyri-gavril-krystevich.html

16. Добри Войников, КРАТКА Българска история, Издадена за първи път във Виена в печатницата на Л. Соммер през 1861, Препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-90656-2-4, Издателство ГУТА-Н, София, 100 стр.

https://www.book.store.bg/p201500/kratka-bylgarska-istoria-dobri-vojnikov.html

17. Приск (448), Посланик при Атила – откъси. Пълно издание на български 2017, стр. 56, Редактор: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-90656-5-5, Издателство ГУТА-Н, София, 56 стр.

https://www.book.store.bg/p205260/poslanik-pri-atila-otkysi-prisk-trakiecyt.html

18. Йордан (551) Гетика „За произхода и деянията на гетите“. Римска история – извадки; Малх: Византийска история, Пълно издание на български 2017, 130 стр., Редактор: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-90656-4-8, Издателство ГУТА-Н, София, 130 стр.

https://www.book.store.bg/p205268/getika-za-proizhoda-i-deianiata-na-getite-rimska-istoria-izvadki-vizantijska-istoria-jordan-malh.html

19. Йосиф Йосифов, Български въстания и опити за освобождение от турско иго 1393-1878. Издадена за първи път в София през 1943. Препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, София, 2017, ISBN 978-619-90656-8-6, Издателство ГУТА-Н, 64 стр.

https://www.book.store.bg/p215167/bylgarski-vystania-i-opiti-za-osvobozhdenie-ot-tursko-igo-1393-1878-josif-josifov.html

20. Д-р К. Г. Раковски, Русия на изток. Историческо изследване на руската политика на изток и частно - в България по официални, официозни руски и други чужди източници. Издадена за първи път във Варна от книжарницата на К. Евстатиев през 1898. Препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, София, 2017, ISBN 978-619-90656-9-3, 166 стр.

https://www.book.store.bg/p215173/rusia-na-iztok-d-r-k-g-rakovski.html

21. Христаки Павлович, Царственик или Българска история. Издадена за първи път в Будапеща през 1844, написана за всички училища в Пеща, препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2018, ISBN 978-619-7444-01-8, 74 стр.

https://www.book.store.bg/p219901/carstvenik-ili-bylgarska-istoria-hristaki-pavlovich.html

22. Х. Йонков-Владикин, Зачатките на българската история. Отпечатани за първи път в Т-Пазарджик, Печатница „24 април“ на Цветан Радулов, 1901, препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2018, ISBN  978-619-7444-00-1, 136 стр.

https://www.book.store.bg/p219959/zachatkite-na-bylgarskata-istoria-h-jonkov-vladikin.html

23. Г. Д. Баласчев, Старо-тракийски светилища и божества в Мезек, Глава Панега, Мадара, Царичина и другаде и тяхното значение със 79 снимки в текста, Издадена за първи път в печатница П. Глушков, София, 1934. Препис на съвременен български език Николай Иванов Колев, Издателство GUTA-N, София, 2018, ISBN 978-619-7444-06-3, стр. 130.

http://bgkniga.bg/articul/18491/Staro-trakijski_svetilishta_i_bojestva_.html

24. Натанаил Охридски, За Юстиниановите права на Охридската архиепископия или за църковната независимост на Охридско-Българското свещеноначалие, Издадена за първи път в печатницата при Асма алт до Джамлъ хан № 8, Цариград 1873. Препис на новобългарски език Николай Иванов Колев, Издателство GUTA-N, София, 2018, 72 стр., ISBN 978-619-7444-07-0.

http://bgkniga.bg/articul/18492/Za_Iustinianovite_prava_na_Ohridskata_arhiepiskopiq_.html

25. Йордан Иванов, Български старини из Македония, събрани от Йордан Иванов, лектор в Софийския университет, издадени от Българското книжовно дружество, София, Държавна печатница 1908, Фототипно издание: Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2018, ISBN 978-619-7444-05-6, 322 стр.

https://www.book.store.bg/p242307/bylgarski-starini-iz-makedonia-jordan-ivanov.html

26. Д-р фил. Ганчо Ценов, Кой запали Москва през 1812 година? Отпечатана за първи път в издателство „E. Ehering“, Берлин, 1900. (дисертацията за получаване на научна степен доктор на философските науки на университета „Александър фон Хумболдт”) Превод от немски Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2018, ISBN 978-619-7444-04-9, стр. 128.

http://bgkniga.bg/articul/18490/Koj_zapali_Moskva_prez_1812_godina.html

27. Д-р Ганчо Ценов, БЪЛГАРИТЕ са по-стари поселници на Тракия и Македония от славяните (Исторически издирвания въз основа на първоизточници). Печатница „Военен Журнал“ (Издание на автора). Препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2018, ISBN 978-619-7444-03-2, 82 стр.

https://www.book.store.bg/p219970/bylgarite-sa-po-stari-poselnici-na-trakia-i-makedonia-ot-slavianite-d-r-gancho-cenov.html

28. Ганчо Ценов, История на българите. Превод от немски: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-90656-6-2, Издателство ГУТА-Н, 2017, София, 140 стр. Първо издание: Dr. Gantscho Tsenoff, Geschichte der Bulgaren, Bahnhof- und Feldbuchhandel Gesellschaft m. b. H. Berlin S. 14., Berlin 1917.

https://www.book.store.bg/p215181/istoria-na-bylgarite-gancho-cenov.html

29. Д-р Ганчо Ценов, История на българите и на другите южни славяни от римското завоюване на Балканския полуостров до края на деветото столетие, БЕРЛИН И ЛАЙПЦИГ WALTER DE GRUYTER & CO., ПРЕДИШНОТО ИЗДАТЕЛСТВО G. J. GЦSCHEN"SCHE VERLAGSHANDLUNG - J. GUTTENTAG, VERLAGS., КНИЖАНИЦА - GEORG REIMER - KARL J. TROBNER - VEIT & COMP, 1935, Забранена в България от 1944 до 1990, Превод от немски д-р Николай Иванов Колев, Издателство GUTA-N, София, 2018, ISBN 978-619-7444-08-7. Стр. 364.

https://www.book.store.bg/p231301/istoria-na-bylgarite-i-na-drugite-iuzhni-slaviani-d-r-gancho-cenov.html

30. Д-р Ганчо Ценов, Готи или Българи, Критично изследване на източниците за историята на старите скити, траки и македонци с две карти, ЛАЙПЦИГ 1915, Leipzig 1915, Verlag der Dykschen Buchhandlung, Забранена в България от 1944 до 1990, Превод от немски д-р Николай Иванов Колев. Издателство GUTA-N, София, 2018, ISBN 978-619-7444-09-4. Стр. 270.

http://bgkniga.bg/articul/18695/Goti_ili_Bylgari_Kritichno_izsledvane_na_iztochnicite_za_istoriqta_na_starite_skiti_traki_i_makedonci.html

31. Д-р Ганчо Ценов, Произход на българите и прародината на славяните. Историко-филологическо изследване на историята на тракоилирийци, скити, готи, хуни, келти и др. Die Abstammung der Bulgaren und die Urheimat der Slaven, eine historisch-philologische Untersuchung ьber die Geschichte der alten Thrakoillyrier, Skyten, Goten, Hunnen, Kelten u. a., von Dr. Gantscho Tzenoff, Lektor an der Universitдt Berlin, 1930, Walter de Gruyter & co., превод от немски, Николай Иванов Колев. Издателство GUTA-N, София, 2018, ISBN 978-619-7444-10-0. Стр. 392.

https://www.book.store.bg/p244113/proizhod-na-bylgarite-d-r-gancho-cenov.html

32.   Д-р Ганчо Ценов, ХУНИТЕ които основаха българската държава, техния произход и тяхното християнство. София 1940. Забранена в България от 1944 до 1990. Препис на съвременен български: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, 29.11.2019, София. ISBN 978-619-7444-23-0. 208 стр.

https://www.book.store.bg/p270530/hunite-koito-osnovaha-bylgarskata-dyrzhava-tehnia-proizhod-i-tiahnoto-hristianstvo-gancho-cenov.html

33.   Д-р Ганчо Ценов, РУСИЯ и завоевателните стремежи на сърбите, София 1915, Първо издание: Печатница „Искра“ улица „Раковска“ № 133, Забранена в България от 1944 до 1990. Препис на съвременен български: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2021, ISBN 978-619-7444-39-1, 136 стр.

https://www.book.store.bg/p296415/rusia-i-zavoevatelnite-stremezhi-na-syrbite-istoriko-politichesko-izdirvane.html

34.   Д-р Ганчо Ценов, Препирните по народността на българите в що се състоят и защо се водят. Първо издание: Придворна печатница, София 1936. Забранена в България от 1944 до 1990, Препис на съвременен български: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2021, ISBN 978-619-7444-44-5, 56 стр.

https://www.book.store.bg/p298032/prepirnite-po-narodnostta-na-bylgarite-v-shto-se-systoiat-i-zashto-se-vodiat-gancho-cenov.html

35.   Д-р Ганчо Ценов, Хиляда години ли от смъртта на Св. Климент? Критични бележки. Първо издание: Печатница на Народното Осигурително Д-во „Балкан“, София 1914. Забранена в България от 1944 до 1990. Препис: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2021. ISBN 978-619-7444-47-6. 36 стр.

https://www.book.store.bg/p304729/hiliada-godini-li-ot-smyrtta-na-sv-kliment-kritichni-belezhki.html

36.   Д-р Ганчо Ценов. Праотечеството и праезикът на българите. Историко-филологически издирвания (2021) Трето издание. Първо издание на автора: 1907, София. Забранена в България от 1944 до 1990. Препис: д-р Николай Иванов Колев. Издателство ГУТА-Н, София, 2021.  ISBN 978-619-7444-45-2, 274 стр.

https://www.book.store.bg/p302716/praotechestvoto-i-praezikyt-na-bylgarite.html

37.   Стоян Романски, България в образите на Феликс Каниц. Второ издание, Издателство ГУТА-Н, 25.06.2019, София. (Първо издание: Българска академия на науките, София, Държавна печатница, 1939.) Препис: д-р Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-7444-16-2, 226 стр., от които 8 цветни.

https://www.book.store.bg/p257108/bylgaria-v-obrazite-na-feliks-kanic-stoian-romanski.html

38.   Спиридон Габровски. История во кратце о болгарском народе словенском. Пето издание. Първо издание: 1792 г. Препис на съвременен български език: Минчо Георгиев Минчев. Издателство ГУТА-Н, 30.10.2019, София. ISBN 978-619-7444-21-6.

https://www.book.store.bg/p266850/istoria-vo-kratce-o-bolgarskom-narode-slovenskom-spiridon-gabrovski.html

39.   Академик Йордан Иванов. Зографска българска история, Преписана през 1785 г. от монах Яков, в параклиса Св. Апостоли, Препис на новобългарски: Д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, 28.01.2020, София. ISBN 978-619-7444-25-4.  50 стр.

https://www.book.store.bg/p271761/zografska-bylgarska-istoria-jordan-ivanov.html

40.   ЛЕТОПИС, Съставен преди 1855, Поп Йовчо от Трявна. Извлечения от летописа: П. Р. Славейков 1890-91, Препис на съвременен български: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, 29.06.2020, София,  ISBN 978-619-7444-27-8. 90 стр.

https://www.book.store.bg/p281498/letopis-systaven-predi-1855-pop-jovcho-ot-triavna.html

41.   Георги Раковски. Българска старина: книга I. Второ издание: препис на съвременен български: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, Колев, 29.06.2020, София, ISBN 978-619-7444-30-8, 264 стр., Цена 22 лв. (Издадена за първи път в книгопечатницата на Стефан Расидеска, Букурещ, месец червен (юли) 12, 1865 г.) Съдържа: Основни начала на българската най-стара повестност; Българското старонародно вероизповедание; За древността на българския език; Преимуществото на българския език над староелински или истинския състав на елинския език; Обстойно доказателство за древността на българския език; Кимбри или кимерии.

https://www.book.store.bg/p281893/bylgarska-starina-georgi-stojkov-rakovski.html

42.   Атанас Спасов Разбойников. Обезбългаряването на Западна Тракия 1919 – 1924. Второ издание. Издателство ГУТА-Н, 27.09.2019, София. Първо издание: ТРАКИЙСКИ НАУЧЕН ИНСТИТУТ, БИБЛИОТЕКА „ТРАКИЯ“, София, 1940. Препис на съвременен български език: Д-р Николай Иванов Колев. 144 стр. ISBN 978-619-7444-17-9.

https://www.book.store.bg/p265044/obezbylgariavaneto-na-zapadna-trakia-1919-1924-atanas-spasov-razbojnikov.html

43.   Димитър поп Николов. (Обезбългаряването на) ОДРИНСКА ТРАКИЯ. Трето издание. Първо издание: Печатница „Военно-Издателски фондъ“, София, 1919. Препис: Д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, 29.11.2019, София. ISBN 978-619-7444-22-3. 128 стр.

https://www.book.store.bg/p269206/obezbylgariavaneto-na-odrinska-trakia-dimityr-pop-nikolov.html

44.   Ст. Н. Шишков. Беломорска Тракия в Освободителната война през 1877-1878 год. Пловдив 1929 г., Препис на съвременен български: Д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2020, ISBN 978-619-7444-31-5, 202 стр.

https://www.book.store.bg/p289752/belomorska-trakia-v-osvoboditelnata-vojna-prez-1877-1878-g-stoiu-shishkov.html

45.   Проф. д-р А. Иширков. Западните краища на българската земя. 1915, София, Препис на съвременен български: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, 28.01.2020, София. ISBN 978-619-7444-24-7. 348 стр., Цена 25 лв. 0.445 kg.

https://www.book.store.bg/p272532/zapadnite-kraishta-na-bylgarskata-zemia-prof-d-r-anastas-ishirkov.html

46.   Културно-политическата съдба на Македония и Моравско, Цано Лазаров. Второ издание 2021. Първо издание: 1942, Скопие. Препис: Д-р Николай Иванов Колев. Издателство ГУТА-Н, София. ISBN 978-619-7444-46-9. 50 стр.

https://www.book.store.bg/p303863/kulturno-politicheskata-sydba-na-makedonia-i-moravsko-cano-lazarov.html

47.   Венелин, Юрий Иванович. Древните и сегашни българи и отношението им към русите, Критично историческо изследване. Том I. (2020) Издадена за първи път от Университетската печатница в Москва, 1829 г. Превод от руски: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, 29.06.2020, София, ISBN 978-619-7444-28-5, 198 стр., Цена 17 лв. (Древнiе и нынѣшние болгаре в политическомъ, народностномъ, историческомъ и религiозномъ ихъ отношенiи къ россiянамъ. Историко-Критическiя изследования, Юрiя Венелина, Ром 1. Москва, Въ Университетской Типографiи, 1929). 0.264. kg

https://www.book.store.bg/p281488/drevnite-i-segashni-bylgari-i-otnoshenieto-im-kym-rusite-iurij-ivanovich-venelin.html

48.   Венелин, Юрий Иванович. Критически изследвания към историята на българите от идването на българите на Тракийския полуостров до 968 година, или до покоряването на България от великия руски княз Святослав. (2020) Издадена с даренията на българина И. Н. Денкоглу в Москва в типографията на Николай Степанов през 1849. Превод от руски: д-р Николай Иванов Колев. Издателство ГУТА-Н, 29.06.2020, София, ISBN 978-619-7444-26-1. (Венелин, Ю. И. (1849) Критические исследования об истории болгар, с прихода Болгар на Фракийский полуостров до 968 года, или покорения Болгарии Великим Князем Русским, Святославом. М.: В тип. Николая Степанова, 1849. III, 342 с.) 352 стр.

https://www.book.store.bg/p281492/kriticheski-izsledvania-kym-istoriata-na-bylgarite-iurij-ivanovich-venelin.html

49.   Даниил Юруков. Размишления върху произхода на българите. Препис на съвременен български: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, 29.06.2020, София, ISBN 978-619-7444-29-2. Издадена за първи път: Георги Д. Юруков, Ул. Белчев, № 28, София, 1926. 44 стр.

https://www.book.store.bg/p281494/razmishlenia-vyrhu-proizhoda-na-bylgarite-daniil-iurukov.html

50.   Д-р Петър Цончев. Из стопанското минало на Габрово, монографични изследвания. Първо издание: 1929, Печатница „Художник“, София; Второ издание, препис: Д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2021, ISBN 978-619-7444-48-3, стр. 706.

https://www.book.store.bg/p306857/iz-stopanskoto-minalo-na-gabrovo-monografichni-izsledvania-d-r-petyr-conchev.html

51.   Д-р Петър Цончев. Из общественото и културно минало на Габрово, исторически приноси. Първо издание: София, 1934, Печатница Художник. Препис: Д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2020, ISBN 978-619-7444-33-9, 838 стр.

https://www.book.store.bg/p293136/iz-obshtestvenoto-i-kulturno-minalo-na-gabrovo-istoricheski-prinosi-d-r-petyr-conchev.html

52.   Съчинения, Христо Ботйов. Нова и пълна редакция от Иванка Хр.  Ботйова-Христова и Ив. Г. Клинчаров, София 1907 Държавна печатница. Препис: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2021, ISBN 978-619-7444-38-4, стр. 320.

https://www.book.store.bg/p298027/hristo-botjov-sychinenia.html

53.   Bono Skodrov, The Letters of the Bulgarians. A Retrospection of the Civilization. (2021). Second edition. First edition Боно Шкодров (2006) Писмените знаци на българите: ретроспекция на цивилизацията, Славена, Варна. Translated from Bulgarian by: Nikolay Ivanov Kolev. Publisher GUTA-N, Sofia, 2021. ISBN 978-619-7444-49-0. 298 p.

https://ciela.com/the-letters-of-the-bulgarians.html

54.   Bono Schkodrov, Schriftzeichen der Bulgaren, EINE RETROSPEKTIVE DER ZIVILISATION. GUTA-N (ГУТА-Н), Sofia, 2021. Georgi Gedov (Георги Гедов), Ьbersetzung aus dem Bulgarischen. Die Ausgabe dieser Ьbersetzung erfolgt mit der Genehmigung des Verlags Slavena, Varna. ISBN 978-619-7444-50-6, 364 S. Цена 33 лв.

https://ciela.com/die-schriftzeichen-der-bulgaren.html

 

 






Гласувай:
8



1. sparotok - !
16.09.2021 11:28
Много хора са Ви признателни за извършеното добро дело!!!
цитирай
2. notfun - ...Спароток, а ти, кога...
19.09.2021 09:30

ги изчете "тези" Томове..)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 959975
Постинги: 333
Коментари: 506
Гласове: 2528
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031