Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2015 06:01 - 7 български тайни за Иисус
Автор: bukovski Категория: История   
Прочетен: 5704 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Има едно „евангелие” за Иисус, което започва още с Мойсей. То също завършва с

 разпването на Спасителя, но... на 60-ата му година!

 Написано е в България в края на Х в. от Йеремия, прочут богомил от поколението след Мага Боян. Според нашия автор, още в началото на земния си път Иисус извършва една мистерия, която свързваме с траките: В деня, в който се роди, нашият господ заповяда да придойде

 Йордан да достигне до Адамовия гроб и да разнесе костите му

  по четирите части на земята, от които и бе създаден. Докато през ХІІІ в. пр. Хр. Хебър (Марица) отнася главата на Орфей до остров Лесбос в Тракийско (Бяло) море, където местните богослужители я поставят в светилището, Адамовата бе занесена в Йерусалим и жителите, малки и големи, се стичаха да я видят... Бе заповядано да я изнесат извън града на мястото, наречено Голгота, и там я положиха. Тук има интересен обрат: мястото тепърва ще стане свещено, защото на него щеше да вкуси смъртта нашият владика и Господ Бог, спасител наш Исус Христос, и да се кръсти от своята кръв”...

   В това българско евангелие

 Исус на 20 години превръща водата на вино

 в Кана Галилейска. На 30 вече е бил кръстен, явил беше божеството си и всичко вършеше явно. Преди кръщението си, ако вършеше някои личби, то правеше това скришом.

   В разрез с наложеното в каноничните книги, след 7 години

 свещениците направиха Исуса архидякон

 Нататък нашият текст все по-драстично се отдалечава от наложените: И дадоха му книгата на пророка Исая да чете на народа. Там бе написано: Той беше заведен като овца на заколение, и като безгласно агне стоеше пред ония, които го стрижат.” Той разбра, че пророкът говори това за него, каза на народа да седне и всички слушаха с наслада думите му. При това не идва тепърва от Галилея, а

 е мъж силен в Йерусалим: на слепите дава светлина, прокажените очиства.

    Според благословените евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан, там веднага го залавят и изправят на съд. А българският поп Йеремия пише: Случи се по това време, та умря един поп от клира на божията църква. Той се казваше Меркел. Според устава на тая църква не можеше да се служи литургия, докато не се събират 40 попа. И загрижили се бяха 39-те кого да изберат за поп. Нашият автор дори изрежда имената им! Но те заемат много място, а интересното е след това: Като спореха с чие име да попълнят списъка, за да станат 40, дигна се голям шум... След време дойде един човек на име Уст, който, като разбра спора им (...), рече им: Поставете Исус Мариин.” И повикаха свещениците Мария и ѝ казаха: Марийо, знаем, че твоят син е учен и добре поучава народа, но няма баща”. И запитаха пак Мария: Знаеш ли, Марийо, че според закона не може да се служи в църквата литургия, докато не се съберат 40 попа? Ние искаме в числото да отредим едно място за Исуса, но кажи ни, как да запишем в книгите? В коя година, в кой месец и в кой ден се посвещава той? Кажи ни, чий син е той?” Мария отговори: Той няма баща на земята, нито по земята, но ми е явен от небето и баща му е на небето. Ако тук го търсите няма да го намерите никога. Като каза това Мария, разгневиха се, че рече баща му е на небето” и веднага я изпъдиха от синагогата: Кой е видял Бога да дойде при нея и кога?” Други от тях казаха: Ака против него не сте чули никаква клевета, нито от близките съседи, нито от далечните, нито от всички тук присъствуващи, тогава истина ще бъде онова, което каза тя. И пак поръчаха да доведат Мария и рекоха ѝ: Право ни кажи: какво чу от оня, който ти яви тая радост?” Тя разказа онова, което ѝ бе казал архангел Гавриил. Едни я слушаха с доволство, а други се гневяха и казаха, че не говори истина. И рекоха ѝ: О, Марийо, сега ли намери да лъжеш?” Мария отговори: Това, което казах, е истина: милостта и истината се срещнаха. Защо не вярвате?” Пак изпъдиха Мария вън и вдигнаха голям шум. Мнозина не искаха да чуят, че баща му е небесен. И пак повикаха Мария и ѝ казаха: Докога ще се препираме с теб? Ти говориш неизменно все едно и също. Но ние сега ще открием. Защо не ни казваш истината?” И тутакси заповядаха да доведат баби, за да изследват девството ѝ. И изледваха бабите, и видяха нейното пречисто раждане. Чудеха се и казваха: Не само че е девица, но е пречиста и неосквернена”.

 И веднага повярваха и вписаха Исуса в църковните книги.

    Но и с това удивителните свидетелства на нашия автор не свършват: Като казаха това, Исус веднага излезе и видя стотника Лонгин, че носи свещеническа одежда. Той рече: Не е достойно за него да стъпва по земята!” Тогава свали кърпата от главата и постла по пътя, и Исус вървеше по нея... И Лонгин прослави Христа бога. Християните знаят, че командирът на сто легионери Лонгин е пробол с копие ребрата на Христос след Неговата смърт на кръста, а сетне, заедно със свои войни, е бил поставен от Пилат да пази гроба Му...

   Начетените знаят, че когато през 52 г. апостол Павел акостирал в устието на река Места отвъд Родопите, за да пренесе учението на Спасителя в Европа, с него бил и Лука, останал в църковната история като един от двамата евангелисти-съвременици на Христос (другият е Йоан). Според нашия Йеремия, този Лука, опитен търговец бил отрок в къщата княз на име Авгар. Когато разказал на господаря си колко силен бил Иисус в Йерусалим, Авгар го върнал да Му занесе писмо, с което го молел да отиде да спаси неговия народ и да го види. Понеже Лука имал дарбата да рисува, му рекъл: Вземи това платно, а аз ще го целуна това ще бъде за спасението на моя град и за негово застъпничество”.

   Йеремия продължава: След 7 години Лука се завърна от Едеса, носейки със себе си кърпата и писмото. И дойде в Йерусалим, и чу за Исуса най-дивни чудеса, и искаше да го види, но не можеше поради голямото множество народ. Исус извика с висок глас: Лука Авгирев!” Като чу, Лука се помъчи да си пробие път през народа, но нямаше как да дойде. И рече му Исус: Донеси онова, което ти предаде Авгар.” И той му даде писмото. Когато Исус го четеше, Лука внимателно се взираше в него и обмисляше как да го нарисува. А Исус знаеше мисълта му и рече: Донеси онова, което носиш!” Той се уплаши: Нямам нищо”. И вдигна ръцете си, и платното веднага падна. Исус го взе и го сложи на лицето си, па го сгъна и подаде на Лука. След това Исус пак каза: Блажени са тези, които ме видяха и повярваха, но триж блажени са, които без да ме видят, повярваха”... След това освободи Лука. А Лука тръгна, намери Уст и го запита: Защо не вярвате, че Исус е истинен?” А той му отговори: Вярваме, но не открито, защото евреите са дали клетва да предадат на смърт всекиго, за когото се узнае, че вярва в Исуса.” И му разказа как записаха Исуса в черковните книги. Лука веднага се върна при Авгара, който намери образ на кърпата - господня икона, която и до ден днешен се пази в царския палат. И напусна Лука Авгара, и тръгна с Исуса, и стана негов евангелист и апостол.

  Ето и краят на историята: Оттогава евреите почнаха да коват интриги против Исуса, за да го убият. Когато Исус навърши 60 години, изпълни се за него всичко, което бе написано в книгите на всички пророци... В управлението на Пилата

 повелителят Христос отиде доброволно на разпятие

  Пилат, като си уми ръцете, предаде им го и го увенчаха с тръне.

   Онази кърпа – убруса с неръкотворния образ на Спасителя – се възпроизвежда и сега като специална икона в православните храмове. Когато през 52 г. дошли при бесите, Лука не показал обаче този образ пред жреците на Блестящоизвестния, а за тях – вече

 като посветен на посветени – нарисувал Орфей на кръста Му

    На невежите в Рим апостол Павел писал, че в Тракия става дума за „откритието на Тайната, умълчавана от вечни времена”.

   Прочутата „Тайна книга” на богомилите, приемана като езотерично евангелие на Йоан, очевидно е била настолна в беседите за слушателите, защото тя прокарва браздата между четенето в Църквата и познанието, което носи Българската вяра.

 „Евангелието” на Йеремия несъмнено е било предназначен за закритите вече служби на верните.

 Сам Йеремия е продължил да пише по темата:

  Другаде ще посочим как Господ се роди и как бяха избити младенците заради него, как бе повит в пелени и как се записа Йосиф с Богородица Мария, неговата годеница, и как бе опечален за нея.

   Благовестието на Йеремия е запазено в Погодиновия индекс списък с 31 забранени ръкописа, съставен вероятно през първата половина на XI в. В същия индекс Йеремия е наречен поп български”. Настървението, с което се говори срещубългарския поп” Йеремия, е голямо. Това показва, че на времето този писател е добре известен като име и е актуален, уточнява прочутата литературна историчка проф. Донка Петканова, лауреат на международната награда Готфрид фон Хердер”.

   Прочутата Торинска плащеница сякаш свидетелства в подкрепа на поп Йеремия – образът, запечатан на ленения саван, не изглежда на 33-годишен, а на значително по-възрастен мъж.

    Всичко сигурно, което можех да разкрия около тайните ПОзнания в Българското учение, разказвам в новата си книга „Похитените съкровища на богомилите”, която се надявам да излезе до месец от издателство „Сиела”.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bukovski
Категория: История
Прочетен: 131299
Постинги: 22
Коментари: 8
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031